Lästips om klostermiljöer (deckare, mord & lugn)

Kloster har alltid varit fascinerande att läsa och skriva om. Jag tänker på böcker som Rosens namn av Umberto Eco men också på den längre deckareserien av Ellis Peters som alla utspelade sig i klostermiljö. Rosens namn spelades även in som film med Sean Connery i huvudrollen.

Ariana Franklin är en ny författare inom denna genre och hennes två böcker (Dödens mästarinna från 2007 och Dödens labyrint från 2009, den första även på DAISY) finns att låna på stadsbiblioteket. Böckerna handlar om en läkekunnig kvinna på 1100-talet, men ingen får veta att hon är läkare eftersom läkekunniga kvinnor på den tiden betraktades med misstro och hon får utföra sina operationer och behandlingar i smyg.

Patrick Dunnes bok En visa för de döda från 2006 kan sammanfattas så här (och här saxar jag från minabibliotek.se): "En kvinnlig irländsk arkeolog finner under en utgrävning resterna av en ritualmördad kvinna och ett ofullgånget barnlik. Fynden tycks härstamma från långt tillbaka i historien och blickarna riktas mot ett närbeläget nunnekloster. Men så hittas markägaren, som motsatt sig utgrävningen, mördad på samma brutala sätt".

Tess Gerritsen har gjort många deckare i olika miljöer och hon har använt sig av en nutida klostermiljö i boken Syndaren som även den kom 2006. Enligt en som läst den utlovas mycket stor spänning!

Tips på andra klosterböcker: I Nunnorna i Venedig av historikern Mary Laven läser vi en skildring av livet i nunneklostren i Venedig under renässansen. Under reformationen försökte den katolska kyrkan stärka greppet. Vid visitationer hände det att nunnorna åtalades o ställdes inför rätta. Boken bygger på sådana rättegångsprotokoll. Det står snart klart att nunnelivet då inte höll sig särskilt mycket efter sederna och reglerna.

Flera som lämnat klosterlivet har skrivit om detta i olika böcker. Boken Klosterliv i 1900-talets Sverige av Lotte Mjöberg handlar delvis om detta, men också om de som fortfarande känner klosterlivet som ett kall.

OBS! Alla böcker som nämns i artikeln finns i
Stadsbibliotekets eller Gymnasiebibliotekets samlingar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar