Tankar efter en kursdag

Idag var jag på kursdag med folk- och skolbiblioteken från Ulricehamn, Svenljunga och Tranemo i just Svenljunga, och det var därför tomt på personal i biblioteket hela denna dag. Det tog en hel timme dit men det var väl värt resan. Kände mig väl lite ovan i dessa sammanhang då jag inte kände någon särskilt bra (mer än de flyktiga kontakterna jag haft med Stadsbibliotekets personal) samt då det var första gången jag deltog i aktivt planeringsarbete med andra bibliotekarier. Flera saker hänger kvar i minnet (och det här inlägget blir lite av bibliotekarie-nördigt - beklagar detta):
  • RFID - biblioteken pratade om detta som nästa teknologiska steg. Det är tydligen ett skannersystem där man lägger sitt lånekort och böckerna i en stor hög och allt skannas in på en och samma gång. Mycket smidigt system som används på många bibliotek runtom i världen, men säkert riktigt kostsamt för biblioteken. (Läs mer här och här).
  • En tokig idé om att samordna bokbussarna med landstingets blodbussar - roligaste kommentarerna om detta var "mycket Twilight-litteratur där...". ;)
  • Samarbetsmöjligheter mellan biblioteken - redan idag har vi ju visst samarbete, men vi borde kraftigt utöka det. Vi pratade om gemensamma resurser, blogg med flera skribenter, specialisera sig på olika saker utifrån enskilda bibliotekariers specialintresse (ex. science fiction, visst språk, etc)
  • Boktips.net - en sida skapad av Kultur i Väst med boktips för både ungdomar och vuxna. Kolla gärna in denna blogg!
  • Nationell samkatalog - som planeras av Libris. Hoppas verkligen på denna, då detta verkar vara bättre än det som idag finns i form av Libris.kb.se och Bibliotekstjänsts betaltjänst. Det ligger många år fram i tiden, men det lär komma, om vi bibliotekarier får bestämma...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar