Konflikten Israel/Palestina

Den mycket dagsaktuella konflikten mellan Israel och Palestina, igår gestaltad genom den israeliska militärens övertagande av nio humanitära båtar som var på väg till Palestina, går att läsa om och diskutera utifrån flera böcker vi har i biblioteket.
  • Hur man botar en fanatiker av Amos Oz är en kort och mycket lättläst bok där bland annat frågan om hur en varaktig fred mellan israeler och palestinier skall uppnås när båda har rätten på sin sida. Finns på avdelningen Koa (historia) och boken står på Israels sida.
  • What went wrong? - The clash between Islam and modernity in the middle east av Bernard Lewis är en spännande historisk inblick i vad som gått fel i relationen mellan arabvärlden och västvärlden. Boken är som ni förstår på engelska och man förlorar därmed en lättläst prägel, även den boken finns på avdelningen Koa (historia).
  • Ung i Palestina : att vara tonåring under ockupation av Anne Casparsson & Britta Abotsi är en personberättelse som finns på avdelningen Ls.
  • Israel och Palestina av John King är en aktuell bok från 2005 som behandlar just den alltjämt pågående konflikten i området. (Koa)
  • Ickevåld i Israel och Palestina av Martin Smedjeback & Britta Samuelsson handlar om de försök som finns till ickevåldsaktioner i Mellanöstern. Den korta boken på 48 sidor är utgiven av Kristna fredsrörelsen 2004. (Koa)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar