Intervju med Deon Meyer (med tävling!)

Deon Meyer växte upp i Kapprovinsen där också hans kriminalromaner utspelar sig. Han började sin bana som journalist och debuterade som författare 1994 och genombrottet kom 2000 med Död i gryningen (på svenska 2008). Han är gift, har fyra barn, bor i Melbosstrand på kusten, kör motorcykel, lyssnar på Mozart, lagar mat och gillar rugby. På Tingsholmsgymnasiets bibliotek har vi hans tre hittills utgivna deckare på svenska. Deon Meyer kommer också till bok- och biblioteksmässan i Göteborg i slutet av september.

Tävling: Bland de som kommenterar detta inlägg eller något annat blogginlägg från denna vecka, kommer vi att lotta ut Deon Meyers senaste bok Devils peak! Ta chansen att gratis få en riktigt bra deckare!!!

Här följer intervjun med Deon Meyer...

Vad betyder Devils Peak för invånarna i Kapstaden? Är det en symbol eller bara en bergstopp?
Kapstadens berömda ansikte består av Table Mountain i mitten, Devils Peak till vänster och Lions Head till höger. De har alla sin speciella betydelse för lokalbefolkningen, förutom att deras skönhet gör oss stolta. Devils Peak är kanske en symbol för vår rika och brokiga historia. Namnet kommer från myten om den holländske sjöfararen Van Hunks som utmanades av Djävulen i en piprökningsmaraton. När det är molnigt över Table Mountain brukar vi säga att Van Hunks och Djävulen fortfarande röker.


Varifrån fick du idén att göra Tobela Mpayipheli, en xhosa och före detta ANC-soldat till din hjälte?
Tobela var faktiskt inte tänkt som en huvudperson. Från början var han en bifigur i boken Död i gryningen och baserades på en mycket intressant person som jag träffade på flygplatsen i Johannesburg, vårt flyg var försenat och vi började prata. Han var en xhosa och före detta soldat. Med tiden visade det sig att Tobela inte nöjde sig med att spela en biroll. Jag tyckte redan från början att han var oerhört intressant och när jag skrev klart Död i gryningen visste jag att Tobela skulle bli huvudperson i Jägarens hjärta. Tobelas son råkar ut för godtyckligt och meningslöst grovt våld.


Hur har det Sydafrikanska samhället påverkats av den här typen av kriminalitet?
Mindre än vad de flesta i Europa tror. Det finns en skev bild av Sydafrika utomlands som till stor del beror på att medierna bara fokuserar på det negativa. Det har skapats så många missuppfattningar om Sydafrika. Till exempel det här med att turister inte är säkra. Just det är en sak som irriterar mig personligen väldigt mycket eftersom jag tror att turismen kommer att vara oerhört viktig i framtiden för vårt land. Det är redan nu vår största industri som drar in utländskt kapital till Sydafrika. Turismen är motorn i vårt arbete för att lindra fattigdomen och skapa nya jobb. Så här ser fakta ut: Varje år kommer ungefär tre miljoner turister till Sydafrika från övriga världen, i huvudsak från Europa och USA. Av alla dessa besökare är det en extremt liten andel, mindre än 0,01 procent, som råkar illa ut. Jag är den första att erkänna att 300 personer är 300 för många. Men att säga kriminaliteten är "skyhög" i Sydafrika är minst sagt löjligt. För att sätta saken i ett annat perspektiv: Enligt en FN-rapport som kom för något år sedan drabbades 3 procent av befolkningen i Skottland av ett våldsbrott varje år. Motsvarande siffra för England och Wales var 2,8 procent. Ett annat faktum är att 82 procent av alla Sydafrikanska brott drabbar människor som känner eller är släkt med förövaren. När det gäller särskilt våldsamma brott känner 89,1 procent av offren förövaren. Kriminalitet i Sydafrika är liksom i övriga världen i huvudsak ett fenomen med sociala och ekonomiska förklaringar. Brotten sker i huvudsak inom familjen och oftast i särskilt utsatta områden.

Har spänningarna mellan olika grupper i Sydafrika, som du beskriver i din bok, nu nått en ny farlig nivå sedan den vita farmaren Eugene Terre'Blanche mördades i april?
Nej, inte alls. Där har medierna feltolkat vad som hände. I Sydafrika ansåg en klar majoritet att mordet på Terre'Blanche hade sitt ursprung i en konflikt mellan en rasistisk arbetsgivare och hans anställda som tog till våld. Utlösande faktor till mordet var troligen alkoholmissbruk. Jag lyssnade på radion idag och hörde en talkshow där människor från alla folkgrupper ringde in och talade om hur stolta de var att vi ska få arrangera fotbolls-VM. Alla verkar hoppas och tro att evenemanget kommer att föra oss alla närmare varandra.


Är situationen i Sydafrika något som engagerar många författare?
Den litterära scenen i Sydafrika formligen exploderar för tillfället. Det har kommit fram nya spännande röster på alla språk och från alla folkgrupper. Det betyder att vårt kulturliv äntligen är på väg att normaliseras. Så jag är inte ensam om att skriva om de här sakerna. Man ska också komma ihåg att fiktion inte är en spegel av verkligheten, utan snarare en sorts prisma. Fiktionen lägger verkligheten till rätta för den historia som man vill berätta. Jag dramatiserar och förstorar en konflikt därför att den är all spännings upphov.

Intervjun är gjord av Nina Frid på Bokcirklar.se - publicerad med tillstånd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar