Bannlysta böcker på biblioteket

Den amerikanska biblioteksföreningen (ALA) listar varje vår de 10 mest farliga böckerna, alltså de som lobbyister och intresseorganisationer vill att biblioteken skall ta bort då de anses ha ett skadligt innehåll. 2010 års lista handlade alltså om de böcker som under 2009 var mest anklagade för att de innehöll sexuell frispråkighet, homosexualitet, droger (!) eller familjefientlighet, och i denna lista har vi på biblioteket följande böcker (nummer i enlighet med listans tio-i-topp):
  • [#1] Lauren Myracles böcker - vi har hennes bok Prom nights from hell på Ätradalsskolans bibliotek.
  • [#4] Harper Lees bok To kill a mockingbird är en bok som länge hängt med på dessa listor och Stenbocksskolan har ett exemplar av denna bok, utlånad hela 4 gånger i år!
  • [#5] Twilight-serien av Stephenie Meyer - denna bokserie har vi samtliga böcker av, både på svenska och engelska, och vi har även filmerna som baseras på dessa böcker.
  • [#6] Catcher in the Rye av J.D. Salinger har vi på engelska här på gymnasiet. Vill ni läsa den på svenska finns den att låna från kommunens övriga bibliotek
  • [#7] My sister’s keeper (sv. Allt för min syster) av Jodi Picoult har vi på svenska här på gymnasiet
  • [#9] The Color Purple av Alice Walker är en bok som används i engelskaundervisningen här på skolan - den har tydligen ett fruktansvärt språk och är sexuellt utmanande. Vad tycker ni som har läst den?
  • [#10] The Chocolate War av Robert Cormier har vi även den på gymnasiet. Den har dock mycket nakenhet och är allmänt opassande för ungdomsgruppen - vi kanske borde tänka om? ;)

Vi har således 7 av dessa 10 riktigt hemska böcker. Vilken tur för oss att lobbyisterna och intresseorganisationerna inte är aktiva i Sverige... Hela listan med de olika orsakerna till böckernas farlighet hittar ni här på ALAs hemsida. De har denna höst anordnat en "banned books week" för att marknadsföra dessa böcker och slå ett slag för yttrandefriheten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar