Bra betyg från BT på boken Alvklingan

Boken Alvklingan av Nick Perumov fick ett gott betyg från Mikael R Karlsson på Borås tidning idag. Ni kan läsa recensionen i sin helhet på deras webbplats. Vi har självfallet boken - ni hittar den på Fantasy-hyllan. Boken utspelar sig 300 år efter händelserna i Sagan om ringen och bör därför vara bekant för de flesta som läst J.R.R. Tolkiens stora och omtalade bokserie. Alvklingan är den första i en serie om tre böcker.

Recensenten skriver bland annat:
"Det läsaren möter i den första delen kommer att kännas både bekant och obekant. Bekant därför att Nick Perumov faktiskt lyckas fånga en del av den känsla som finns i Tolkiens trilogi. Bekant därför att Alvklingan har samma dramaturgiska uppbyggnad: en roadmovie till häst och till fots i syfte att rädda världen från ett ondskefullt hot. Bekant därför att huvudpersonen, hobbiten Folco, lider av samma vankelmod och bristande tro på sin egen förmåga som en gång hobbiten Frodo gjorde. Bekant därför att det även denna gång finns ett brödraskap vars dygder och förmågor vida uppfyller den gängse hjältenormen. Bekant därför att striderna och spänningsmomenten följs av transportsträckor där det händer ungefär lika mycket som i Tranemo en söndagskväll. Samtidigt finns här element som inte känns igen från Tolkiens trilogi. Jämte huvudpersonen har ett antal dvärgar de bärande birollerna. Händelserna utspelar sig 300 år efter ringen har förstörts. Människornas styre råder fortfarande, men man kan ana att samhällsbygget börjar krackelera."
Recensenten är inte enbart positiv, dock:
"Nick Perumov har vare sig samma flyt eller skriver med samma högtidliga självklarhet som Tolkien. Ibland märks de ryska rötterna. Språket är ibland väl högtravande, i synnerhet i början av boken. Men. Här finns ändå en egen stil och en förmåga att kunna berätta en saga utan att det slutar i pekoral. Det här är långt ifrån mästarens standard, men ändå inte… så oävet. "

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar