Google Art Project [Onsdagspedagogen]

Google Art Project är ett ställe där du i detalj kan studera konst som finns på museer runtom i hela världen. Ofta kommer man närmare än vad man skulle ha gjort ståendes vid avspärrningarna framför hett eftertraktade konstverk. Man kommer nästan så nära att man kan se penseldragen och det är en riktigt häftig upplevelse. Konstbilderna i böckerna kommer tyvärr inte till sin rätt där, men här finns det stora möjligheter att zooma in och även att virtuellt gå runt på de aktuella museerna. Minuset är att man för att hitta ett specifikt konstverk måste veta på vilket museum de finns, men den informationen finns oftast tillgänglig via exempelvis engelskspråkiga Wikipedia. För närvarande är det 17 stora och välbekanta museer från Europa och USA som omfattas av projektet.

Användande av tjänsten
På sidan för Google Art Project söker du upp ett museum (exempelvis Van Gogh Museum i Amsterdam) i listan (använd piltangenterna för att navigera upp eller ner). Servern föreslår automatiskt en av tavlorna på museet, men gå hellre på ett virtuellt besök genom att klicka på Explore the museum.

För er som använt er av Googles virtuella vägbeskrivningar är det inget nytt hur systemet fungerar, men för er som är nya på det kan det kännas förvirrande och rörigt till en början. Låt det ta tid och klicka på de olika funktionerna för att förstå er på systemet. Man klickar alltså på pilarna för att navigera sig runt i museet.

Det mest intressanta här är att man vid varje tavla kan hitta ett plustecken - klickar du på det så får du upp just det konstverket i helskärmsläge (exempel: Fält med blommor vid Arles) och kan då studera konstverket i mer detalj än vad man kunnat via traditionella resurser. Klickar du på i-tecknet längst upp till höger så får du mer information kring tavlan, vilka material konstnären har använt, beskrivning av tavlan, länkar till andra verk av konstnären och även var tavlan har funnits genom åren.

Onsdagspedagogen är en presentation av resurser för pedagogisk personal på Tingsholmsgymnasiet som presenteras på onsdagsmorgnar via Tingsholmsbibliotekariens blogg. Resurserna kan vara av enklare såväl som svårare art, syftandes till att stödja undervisningen i skolans fortlöpande en till en-satsning. Biblioteket står i lärandets tjänst - fråga oss gärna så kommer vi och pratar mer om någon resurs. Ordet pedagog kommer av latinets paedago´gus som betyder "barnens ledare" (Nationalencyklopedin, hämtad 2012-03-23). Det har sedermera kommit att beteckna de som arbetar med lärande i skolan.


Snart på Onsdagspedagogen: Lektionsmaterial för lärare!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar