Allt du behöver veta om Creative commons [Onsdagspedagogen]

Hur får jag använda bilder och annat material jag hämtar från Internet? Ni har hört det förr - upphovsrätten är absolut och att bara använda material utan tillåtelse är riktigt förbjudet. Men det finns en massa material från webben som går att använda, då upphovsmakaren (eller verkets ägare, om man så vill) öppnat upp rättigheten för oss andra, om man bara följer premisserna... Lösningen heter Creative commons och detta förklaras i filmen nedan. Filmen är gjord av .se
Användande av tjänsten
Du hittar creative commons material överallt på webben. Det bästa sättet är att leta via Creative commons sökfunktion där du kan söka på olika bilddatabaser, Google, videosamlingar, etc, på sådant som är fritt att använda. Skriv ditt sökord i sökrutan, klicka sedan på vilken av sökvägarna du vill använda.


Onsdagspedagogen är en presentation av resurser för pedagogisk personal på Tingsholmsgymnasiet som presenteras på onsdagsmorgnar via Tingsholmsbibliotekariens blogg. Resurserna kan vara av enklare såväl som svårare art, syftandes till att stödja undervisningen i skolans fortlöpande en till en-satsning. Biblioteket står i lärandets tjänst - fråga oss gärna så kommer vi och pratar mer om någon resurs. Ordet pedagog kommer av latinets paedago´gus som betyder "barnens ledare" (Nationalencyklopedin, hämtad 2012-03-23). Det har sedermera kommit att beteckna de som arbetar med lärande i skolan. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar