Gillade ni Hungerspelen?

Vi har köpt in en massa böcker som påminner om Hungerspelen, ibland om ungdomar som utsätts för stora påfrestningar eller att det handlar om en dystopisk framtid. Se böckerna i utställningen inne på biblioteket och läs mer om dem här nedanför, böckerna finns där ett tag till innan de åker upp i hyllorna. 


Divergent av Veronica Roth
I framtidens Chicago är samhället indelat i fem delar som alla specialiserar sig på varsin sak – ärlighet, osjälviskhet, mod, fred och intelligens. En dag om året får varje 16-åring välja hur de vill tillbringa sitt liv och därmed i vilken del de ska leva. Beatrice står i valet mellan att stanna med sin familj eller att stå upp för den hon är – hon kan inte få båda. Så hon gör ett val som överraskar alla, även henne själv. 


The Maze runner av James Dashner 
När hissdörrarna öppnas kan Thomas bara komma ihåg sitt namn. Men han är inte ensam – han omges plötsligt av pojkar som välkomnar honom till det som de kallar Glade – ett inmurat läger mitt i en bisarr och skrämmande stenlabyrint. Ingen vet vilka de är eller varför de kom dit – eller vad som hänt med världen utanför. 


Birthmarked av Caragh M. O'Brien
I en framtid där världen har gjorts torr av den hårda solen, finns det de som bor innanför muren och det finns de, såsom 16-åriga barnmorskan Gaia Stone, som lever utanför. Gaia har alltid levt tillsammans med sina föräldrar i den tjänst där de överlämnat en liten mängd nyfödda barn till Enklaven, men när Gaias föräldrar arresteras av de myndigheter som de tjänat i så många år förändras något i Gaia. Hennes val är nu enkelt: Ta sig in i Enklaven för att rädda föräldrarna - eller dö i försöket. 


The scorpio races av Maggie Stiefvater

Varje år äger tävlingen Scorpio races rum på Skarmouths stränder och varje år färgas havet rött av blodet från de tävlande. Att tävla med de vilda vattenhästarna betyder oftast döden, men faran är oemotståndlig. Puck går med i tävlingen för att rädda sin familj, men dras snart till Sean som är den ende på ön som kan tämja bestarna. Även om de kan förbli tillsammans – kan de hålla sig vid liv?

The line av Teri Hall
Världen är, som Rachel förstår det, indelad i två zoner – den ena är innanför Linjen där hon och alla hon känner bor, styrda av en totalitär regim. Den andra är det som kallas Away, en enligt alla skrämmande plats där döden härjar. När hon plötsligt hör ett rop på hjälp från andra sidan Linjen vill hon svara, men vågar hon verkligen ta sig över Linjen? 

Unwind av Neal Shusterman
Vi befinner oss i en framtid där det i det tidigare USA har utkämpats ett krig kring de för den tiden mest avgörande frågor – rätten till att bestämma över hur man reproducerar sig. De två fraktionerna, de som ville godkänna aborter och de som ville skydda barnet från dess tillblivelse, kom fram till en överenskommelse där barnet inte får röras från dess tillblivelse fram till 13-årsdagen. När barnet är 13 år kan dock en förälder välja att ”ogöra” (eng. unwind) sitt barn och istället låta kroppen bli donerad. Struliga eller oönskade tonåringar blir därför avrättade bara för att deras organ skall användas. I boken följer vi tre ungdomar som gör revolt mot systemet. 

Tankeläsaren av Kristin Cashore
En fantasybok. Handlar om en medeltida världs där utvalda personer tilldelas en speciell talang, allt ifrån att dansa eller att simma. Katsas gåva är att döda… På hennes väg där hon mentalt mognar till en vuxen börjar hon lära känna hur talangsystemet verkligen är och hur man kan använda det till något gott. Boken har vunnit så många priser att det inte går att räkna upp här…

The running man av Stephen King
En thriller som blev en film med Arnold Schwarzenegger i huvudrollen. The running man är USAs mest populära TV-program och Ben Richards är den senaste deltagaren i en riggad kamp där alla deltagare slutar som döda. 

Oönskad av Gemma Malley
Året är 2140  och världen är nu en bättre plats – människan kan leva för evigt men barn har samtidigt blivit oönskade. Alla som tagit den medicin som krävs för att leva för evigt skriver under på att de aldrig skall skaffa barn, men om de ändå gör detta tas deras barn ifrån dem för att bli slavar.
Så här kan vi inte ha det, inser de oönskade barnen Anna och Peter och de väljer därför att bryta mot status quo och utmana samhällets normer.

Så har jag det nu av Meg Rosoff
Daisy skickas till England från USA under en orolig tid, för att bo en sommar hos släktingar. Till en början är allt idylliskt men snart hinner verkligheten ifatt dem och kriget kommer till England. Den perfekta sommaren är plötsligt över. Boken har många likheter med Imorgon när kriget kom och är skriven i jagform utifrån huvudpersonen Daisy – precis som i Hunger Games-serien. 

Gone-serien av Michael Grant
Alla över 15 år försvinner och barnen och ungdomarna måste klara sig på egen hand. De har dock bara en begränsad tid på sig för när de fyller 15 år försvinner även de. Böckerna kan vara något sega i perioder, men de är böcker som vi ändå rekommenderar att läsa. Vi har böckerna på engelska och svenska. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar